Dolar mírně oslabil, čeká se na výsledek voleb v USA

06.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. listopadu (ČTK) - Americký dolar dnes navzdory počátečnímu růstu mírně oslabil vůči euru. Objem obchodů je nízký, protože investoři čekají na výsledek prezidentských voleb ve Spojených státech.

Jednotná evropská měna vůči dolaru odpoledne stoupla o 0,1 procenta na 1,2810 USD. Během dne se ale propadla až na 1,2761 USD, tedy na nejnižší úroveň za dva měsíce, napsala agentura Reuters.

Někteří investoři poté začali prodávat dolary, aby si tak vybrali zisky, které jim přinesl předchozí růst americké měny. Euro nicméně zůstává pod tlakem kvůli obavám ohledně dluhové krize v eurozóně.

Investoři nyní čekají, zda řecký parlament ve středu schválí úsporná opatření, která jsou podmínkou pro získání další části mezinárodní finanční pomoci. V Řecku dnes na protest proti novým úsporám začala 48hodinová generální stávka provázená demonstracemi.

Ve Spojených státech se očekává těsný souboj mezi dosavadním prezidentem Barackem Obamou z Demokratické strany a jeho republikánským vyzyvatelem Mittem Romneym. Pozornost se soustředí zejména na to, zda budou USA po volbách schopny vyřešit problém takzvaného fiskálního útesu.

Tento termín se vžil pro automatické výdajové škrty a zvyšování daní, které v USA nastanou od ledna, pokud se politici nedohodnou na zvýšení stropu pro zadlužení. Tato automatická opatření by podle analytiků mohla uvrhnout americkou ekonomiku do hluboké recese.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK