Americké akcie v úterý zpevnily, dolar oslabil

07.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. listopadu (ČTK) - Americké akcie v úterý zpevnily, i když na trhu byla znát nervozita před výsledkem prezidentských voleb. Hlavní indexy zamířily vzhůru navzdory tomu, že hospodářské výsledky některých velkých amerických firem byly horší, než se čekalo. Na devizových trzích v průběhu dne oslaboval dolar.

Dow Jonesův index vzrostl o 133,24 bodu a obchodní den uzavřel silnější o 1,02 procenta na hodnotě 13.245,68 bodu. Širší index S&P 500 přidal 0,79 procenta na 1428,39 bodu, nejméně ze všech tří hlavních indexů zpevnil Nasdaq Composite. Připsal si 0,41 procenta na 3011,93 bodu.

Průzkumy dávaly ještě před volbami nepatrně větší šance na úspěch současnému šéfovi Bílého domu Baracku Obamovi. K růstu cen akcií pomohly hlavně předpoklady, že dnes bude oznámen jednoznačný vítěz, a nestane tedy situace, že bude o výsledku rozhodovat až soud.

"Trh se chce zítra (ve středu) jen probudit a s jistotou vědět, že máme vítěze," poznamenala hlavní analytička společnosti Federated Investors Linda Duesselová.

Ačkoliv se Obamovi připisovaly větší šance na úspěch, investoři o tom zcela přesvědčeni nebyli. Svědčí o tom mimo jiné to, že zpevňovaly akcie z odvětví, kterým by se mělo dařit lépe, pokud by volby vyhrál Obamův vyzyvatel, republikán Mitt Romney. Je to například těžba uhlí, energetika, případně zbrojovky.

Úterní chování trhu ale nijak nevybočovalo z tradice. Společnost Bespoke Investment Group analyzovala data od roku 1984 a zjistila, že v den prezidentských voleb si index S&P 500 průměrně připsal 0,85 procenta. Jeho letošní růst o 0,79 procenta tedy není žádným překvapením.

Na devizových trzích oslaboval dolar, a to k většině hlavních světových měn. Díky tomu se od zhruba dvouměsíčního minima dokázalo odpoutat jinak relativně slabé euro, zisky zvýraznil také australský dolar. Pozornost trhu se teď zaměřuje na takzvaný fiskální útes, jak se v USA říká situaci, kdy nastoupí automatické výdajové škrty a zvyšování daní.

Euro k dolaru si připsalo 0,2 procenta na 1,2816 USD, i když nejprve oslabovalo a dostalo se až na 1,2761 USD. Dolar k japonskému jenu vzrostl o 0,1 procenta na 80,35 JPY, australský dolar k americkému pak vystoupil na šestitýdenní maximum 1,0465 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK