WSJ: Volby v USA rozhodla ekonomika, hlavně nezaměstnanost

07.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/New York 7. listopadu (ČTK) - O výsledku letošních prezidentských voleb ve Spojených státech rozhodla ekonomika. Podle serveru The Wall Street Journal (WSJ) to vyplývá z průzkumu mezi voliči. Ti kladli největší důraz na nezaměstnanost, která se navzdory známkám postupného zlepšení stále drží blízko osmi procent. Úřad prezidenta v USA obhájil dosavadní šéf Bílého domu, demokrat Barack Obama.

Překvapivě mnohem méně pozornosti voliči věnovali otázce rozpočtového deficitu, téměř na okraji zájmu ale bylo i zdravotnictví nebo zahraniční politika.

Průzkumy ukazují, že Obama sbíral body u střední třídy a je podle voličů vhodnější také pro reformu programu zdravotní péče Medicare. Naopak Obamova vyzyvatele, republikána Mitta Romneyho, by voliči spíše vybrali, kdyby jim šlo jen o to, jak dát dohromady ekonomiku.

Dojmy voličů vycházejí z národního průzkumu, který se na objednávku zpravodajských organizací konal u východů z volebních místností prakticky po celých Spojených státech. Zahrnuty jsou i názory voličů, kteří odvolili ještě před řádným termínem a kteří byli dotazováni telefonicky.

Výsledky průzkumu v zásadě popisují silné stránky každého kandidáta, což se objevovalo už v předchozích průzkumech. Voliči viděli Obamu v mírně pozitivnějším světle a více než polovina respondentů oceňuje i jeho snahu zlepšit situaci na trhu práce. Více než polovina dotázaných voličů má také z Obamy dobrý dojem jako z člověka.

Naproti tomu skoro polovina dotázaných uvedla, že nemá dobrý dojem z Romneyho. Takto odpovědělo více lidí než těch, kteří řekli, že z Romneyho jako z člověka mají dobrý pocit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK