Telefónica snižuje dluh, v ČR jí ale klesají tržby i zisk

07.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 7. listopadu (ČTK) - Španělská telekomunikační společnost Telefónica vytvořila za první tři měsíce letošního roku provozní zisk před odpisy (OIBDA) 15,8 miliardy eur (asi 399,2 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o 10,7 procenta. Tržby ale o 0,3 procenta klesly na 46,5 miliardy eur (asi 1,18 bilionu Kč). Firma pokračuje ve snižování dluhu a příští rok chce obnovit výplatu dividend. V České republice a na Slovensku ale Telefónice klesají tržby i zisk.

Telefónica patří k nejzadluženějším firmám světa a na konci září měla dluh 56 miliard eur (asi 1,4 bilionu Kč). V jeho snižování chce pokračovat a naopak počítá s růstem marží. Snížení dluhu je klíčové, pokud si chce firma udržet rating v investičním pásmu. Tržby se ale mají v letošním roce zvýšit pouze od nuly do jednoho procenta. Klientská základna v celém světě vzrostla o pět procent na 314 milionů.

Pokud by Telefónica přišla o investiční rating, pravděpodobně by to pro ni znamenalo růst nákladů na obsluhu dluhu. Hrozba snížení ratingu je celkem reálná, protože Španělsko má u agentur Standard & Poor's a Moody's Investors Service rating jeden stupeň nad spekulativním pásmem. Agentury firmám nedávají vyšší rating, než má země, ze které pocházejí.

V České republice a na Slovensku Telefónica dosáhla za tři letošní čtvrtletí tržeb 1,5 miliardy eur (asi 38 miliard Kč), což je meziroční propad o 3,4 procenta. Za propadem stojí pouze Česká republika, protože na Slovensku se tržby meziročně zvýšily o 25 procent na 142 milionů eur (asi 3,6 miliardy Kč). Provozní zisk před odpisy (OIBDA) v České republice a na Slovensku meziročně spadl o osm procent na 615 milionů eur (asi 15,6 miliardy Kč).

Lépe si firma vede v Latinské Americe. Tam poprvé v historii dosáhla větších tržeb než v Evropě a Latinská Amerika se teď na celkových výnosech skupiny podílí zhruba ze 49 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK