Nebankovní firmy poskytly letos o šest procent peněz míň než loni

07.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) poskytly za tři čtvrtletí roku na financování potřeb svých klientů 84,8 miliardy Kč, což je meziroční pokles o šest procent. Propadl se leasing, mírně klesly spotřebitelské úvěry, naopak rostly podnikatelské úvěry a factoring. ČTK o tom dnes informovala ČLFA, která sdružuje 53 společností nabízejících finanční i operativní leasing, podnikatelské či spotřebitelské úvěry, splátkový prodej a factoring.

 

Na financování zboží a služeb pro domácnosti bylo určeno 25,68 miliardy korun, na financování podnikatelských investic 46,87 miliardy a na financování firemního provozu prostřednictvím factoringu 12,24 miliardy Kč. Výsledky podle asociace prokázaly vzrůstající zájem firem o podnikatelské úvěry. V období recese se prý navíc zvyšuje poptávka po alternativních způsobech financování. Z finančních statistik je ale patrná i pokračující investiční obezřetnost.

"Celkový mírný pokles odpovídá vývoji ekonomiky i všeobecnému tlaku na škrtání výdajů. Výsledky za tři letošní čtvrtletí potvrdily trendy, které sledujeme od nástupu recese. Ta nutí firmy nacházet efektivnější nástroje na řízení svých nákladů, což vede k rostoucí poptávce po finančních produktech s přidanou hodnotou doprovodných služeb, například po operativním leasingu. Velmi opatrné při plánování spotřebitelských rozhodnutí jsou i domácnosti. Důkazem je například zvyšující se zájem o ojeté vozy," popsala situaci na trhu předsedkyně představenstva ČLFA Jiřina Tapšíková.

Přetrvávající stagnace investic a omezování výdajů domácností se projevily především meziročním poklesem leasingu o 12,2 procenta, méně pak u spotřebitelských úvěrů, kde pokles činil 1,2 procenta. Naproti tomu výrazný meziroční růst zaznamenaly podnikatelské úvěry (9,4 procenta), podobně se zvýšil se i objem pohledávek postoupených v rámci factoringu (9,3 procenta). Data plynou z výsledků 15 největších firem v daném sektoru.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK