Maloobchodní tržby v eurozóně v září klesly o 0,2 procenta

07.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 7. listopadu (ČTK) - Maloobchodní tržby v eurozóně v září meziměsíčně klesly o 0,2 procenta, protože motoristé kvůli vysokým cenám omezili výdaje na pohonné hmoty. Vyplývá to z dnešních údajů statistického úřadu Eurostat.

Zářijový pokles tržeb byl nejvýraznější za posledních pět měsíců. Ekonomové očekávali mírnější snížení o 0,1 procenta. Úřad nicméně opravil srpnový údaj o vývoji tržeb na nárůst o 0,2 procenta z původně ohlášeného poklesu o 0,1 procenta.

Tržby z prodeje pohonných hmot pro automobily se v září snížily o dvě procenta. Pokles vykázaly rovněž tržby z prodeje oděvů a dalšího zboží, napsala agentura Reuters.

Spotřebitelské výdaje v eurozóně jsou pod tlakem kvůli negativním dopadům dluhové krize na ekonomiku. Hrubý domácí produkt eurozóny ve druhém čtvrtletí klesl o 0,2 procenta po stagnaci v předchozích třech měsících. Ekonomové očekávají hospodářský pokles také ve třetím čtvrtletí. Eurozóna by se tak dostala do recese, která je obvykle definována jako minimálně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK