BNP Paribas silně zvedla zisk, plní nepřísnější pravidla regulace

07.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 7. listopadu (ČTK) - Největší francouzská banka BNP Paribas vytvořila ve třetím čtvrtletí čistý zisk 1,32 miliardy eur (asi 33,4 miliardy Kč). To je meziroční nárůst o 144 procent. Celkové výnosy ale o 3,4 procenta klesly a činily 9,7 miliardy eur (asi 245,4 miliardy Kč). Je to však lepší výsledek, než v průměru čekali analytici, stejně jako u čistého zisku.

Za nárůstem zisku stojí hlavně lepší podmínky na trhu dluhopisů. Nepříznivé hospodářské vyhlídky v Evropě pak management přinutily zvýšit kapitál, takže banka už splňuje i ty nejpřísnější podmínky regulace označované jako Basilej III.

Banka zároveň dokončila plán, jehož smyslem bylo celkově snížit bilanci a zlepšit finanční parametry. Může tak obrátit list za turbulentním létem roku 2011, kdy byla řada francouzských bank nucena prodávat majetek, aby jim přestali utíkat investoři. Ti v reakci na vysoké ztráty začali akcie bank houfně prodávat.

"Máme teď velmi dobré a přísné řízení rizika a efektivně pracujeme i na snižování nákladů," řekl ve finanční televizi Reuters Insider generální ředitel Jean-Laurent Bonnafe. Na svých hlavních trzích, což je Francie, Belgie a Itálie, banka v nadcházejících čtvrtletích podle něj čeká solidní vývoj. Nicméně ve Francii pracuje na změně retailového modelu.

Banky jsou ale k prodeji majetku nuceny i proto, aby plnily požadavek vyšší kapitálové přiměřenosti. Ten jim ordinují globální regulační orgány, které se tak snaží zabránit další finanční krizi podobné té z roku 2008. Po pádu obří investiční banky Lehman Brothers tehdy hrozil kolaps světové finanční architektury.

Takzvaný ukazatel kapitálové přiměřenosti Basilej III se ve třetím čtvrtletí zvýšil na 9,5 procenta. To je nové maximum a je to dokonce víc, než tato pravidla vyžadují. Podle nich mají banky ukazatel kapitálové přiměřenosti zvýšit z předchozích dvou až na sedm procent. Regulace podle pravidel Basilej III se bude postupně zavádět od příštího roku až do roku 2019.

Akcie BNP Paribas v reakci na výsledky hospodaření výrazně zpevnily i kolem poledne už přidávaly 5,2 procenta na 41,16 eura. Blíží se tak svému ročnímu maximu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK