Ceny ropy klesly kvůli obavám o ekonomiku USA

07.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. listopadu (ČTK) - Ceny ropy dnes klesly po prudkém růstu v uplynulých dvou dnech. Pozornost investorů se po prezidentských volbách ve Spojených státech zaměřila na problémy americké ekonomiky. Ta je největším spotřebitelem ropy na světě.

Severomořská ropa Brent dnes zlevnila o 1,5 dolaru na 109,57 dolaru za barel. Od začátku týdne nicméně vykazuje nárůst o 4,5 procenta. Cena americké lehké ropy WTI klesla o 1,35 dolaru na 87,36 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Vítězem prezidentských voleb v USA se stal dosavadní šéf Bílého domu demokrat Baracka Obama. Pozornost investorů se nyní soustředí zejména na to, zda budou USA po volbách schopny vyřešit problém takzvaného fiskálního útesu.

Tento termín se vžil pro automatické výdajové škrty a zvyšování daní, které v USA nastanou od ledna, pokud se politici nedohodnou na zvýšení stropu pro zadlužení. Tato automatická opatření by podle analytiků mohla uvrhnout americkou ekonomiku do hluboké recese.

"Stále je tu problém s fiskálním útesem a situace v Evropě je stále dost špatná," uvedl analytik Michael Hewson ze společnosti CMC Markets. Řecký parlament by dnes měl rozhodnout o osudu úsporných opatření, která jsou podmínkou pro získání další části mezinárodní finanční pomoci.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 109,57 111,07 New York - Nymex WTI prosinec 87,36 88,71

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK