Americké akcie v reakci na volby ztrácejí přes dvě procenta

07.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. listopadu (ČTK) - Americké akcie reagovaly na vítězství Baracka Obamy v úterních prezidentských volbách prudkým poklesem, který ještě prohloubily nepříznivé vyhlídky eurozóny. Hlavní indexy v polovině dne ztrácely přes dvě procenta. Trh se obává, že přetrvání dosavadního rozložení sil ve Washingtonu povede na přelomu roku k těžké fiskální restrikci, která srazí ekonomiku do kolen.

Dow Jonesův index v polovině newyorského obchodování (18:00 SEČ) ztrácel 2,4 procenta a pohyboval se kolem 12.932 bodů. Širší index S&P 500 klesl o 2,3 procenta na 1396 bodů a pod hranici 1400 bodů sestoupil poprvé za dva měsíce. Souhrnný ukazatel technologického trhu Nasdaq se propadl o 2,3 procenta na 2941 bodů.

Úterní volby jen potvrdily, že demokratům zůstane Bílý dům a Senát, zatímco Sněmovnu reprezentantů budou dál ovládat republikáni. Obě strany se v minulých dvou letech nebyly schopny shodnout takřka na ničem důležitém, a trh se tak obává, že nevyřeší ani nynější hrozbu takzvaného "fiskálního útesu". Pokud se politici do konce roku nedohodnou na jiné podobě snižování rozpočtového deficitu, nastoupí souběžné automatické škrty výdajů a zvýšení daní v rozsahu 600 miliard dolarů, což může největší ekonomiku světa stáhnout do recese.

"Volby jsou za námi, nic se nezměnilo," komentoval výsledek voleb pro agenturu Reuters Ron Florance z Wells Fargo Private Bank. "Teď se už přímo zaměřujeme na to, jak se bude řešit fiskální útes a jak Evropa vyřeší dluhovou krizi. Tyto dva problémy nikam nezmizely," řekl.

Evropská komise dnes výrazně snížila prognózy ekonomického vývoje pro eurozónu a předpověděla, že z nynější recese blok oživí až v roce 2014. Obavy z vývoje v Evropě dál zhoršil šéf Evropské centrální banky Mario Draghi, když řekl, že ekonomika eurozóny zůstane v dohledné době slabá. Prognózy komise a vyjádření Draghiho smazaly počáteční růst na evropských burzách a propad na Wall Street srazil tamní indexy do výrazných ztrát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK