Vláda projedná návrh státní energetické koncepce

08.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Vláda dnes projedná návrh státní energetické koncepce, která má vytýčit směr, jakým se bude česká energetika ubírat v nadcházejících 20 až 30 letech. Plán počítá s větším využitím jaderné energie a s výrazným omezením podpory obnovitelných zdrojů. Ministři se měli původně sejít již ve středu po schůzi Sněmovny, která se však protáhla do pozdních večerních hodin.

Jaderná energie má po dostavbě Temelína a Dukovan podle koncepce pokrýt více než polovinu výroby elektřiny. Naopak dožívající uhelné elektrárny mají být postupně odstavovány. Ekologické organizace s návrhem nesouhlasí.

Vláda dál projedná mimo jiné návrh, aby Česko od příštího roku více přispívalo Evropské vesmírné agentuře. Místo současných zhruba 300 milionů korun ročně by mělo agentuře na provoz platit 450 až 500 milionů korun.

Ministr financí Miroslav Kalousek má dnes také podle serveru Lidovky.cz požádat vládu, aby jako hlavní akcionář nařídila přípravu privatizace Českých aerolinií. Tu by měl začít připravovat Český Aeroholding, jehož součástí ČSA od letošního roku jsou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK