MPSV zveřejní říjnovou nezaměstnanost podle staré i nové metodiky

08.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes zveřejní říjnovou míru nezaměstnanosti. Doposud užívaný ukazatel míry registrované nezaměstnanosti ale postupně nahradí nový model výpočtu. Bude uvádět podíl nezaměstnaných vůči obyvatelstvu ve věku 15 až 64 let, zatímco dosavadní míra nezaměstnanosti poměřuje uchazeče o zaměstnání pouze k ekonomicky aktivním osobám.

 

Do konce roku bude MPSV zveřejňovat data podle nynější i nové metodiky paralelně, od ledna 2013 již přejde na zveřejňování údajů pouze podle nového výpočtu.

Analytici odhadli, že podle původní metodiky zůstala nezaměstnanost v říjnu na zářijových 8,4 procenta. Důvodem je slabý vývoj ekonomiky, který neumožnil na trhu práce zlepšení situace. V dalších měsících by se situace měla dále zhoršovat, obrat k lepšímu lze podle ekonomů čekat až v roce 2014.

Ministerstvo připouští, že nový ukazatel bude mít kvůli odlišné definici výrazně jinou úroveň a bude tudíž s původním ukazatelem nesrovnatelný. "Pro sledování vývoje nového ukazatele bude zpětně dopočtena časová řada od roku 2005 do úrovně okresů," uvedl ve středu úřad.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK