Japonské akcie po volbách v USA klesly na třítýdenní minimum

08.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. listopadu (ČTK) - Japonské akcie dnes navázaly na středeční propad na Wall Street a jejich hlavní index sestoupil na třítýdenní minimum. Na trzích po úterních volbách v USA převládly obavy z pádu USA do recese v důsledku neschopnosti politiků vyřešit hrozbu prudkého stažení peněz z ekonomiky. K poklesu akcií přispěl vzestup kurzu jenu, což je také odraz obav investorů z ekonomického vývoje ve světě.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 1,5 procenta na 8837,15 bodu, nejnižší úroveň od 17. října. Širší index Topix oslabil o 1,4 procenta na 735,35 bodu.

Úterní volby potvrdily dosavadní v rozložení sil ve Washingtonu, což vyvolává obavy z hrozby pádu USA z takzvaného fiskálního útesu. Pokud se američtí politici do konce roku nedohodnou na řešení, vstoupí v lednu v platnost souběžné automatické škrty výdajů a zvýšení daní, které z ekonomiky stáhnou 600 miliard dolarů (11,9 bilionu Kč) a srazí ji tím do recese.

Indexy amerických akciových trhů ve středečním povolebním výprodeji ztratily téměř 2,5 procenta. "Po Obamově vítězství začaly trhy započítávat eventualitu dočasného sklouznutí z fiskálního srázu, protože pravděpodobnost dohledného kompromisu se snížila," uvedli podle agentury Reuters analytici Barclays Capital.

Akcie japonských vývozců srážel růst jenu, který investoři považují za bezpečnou měnu v dobách ekonomické nejistoty. Euro vůči němu kleslo na měsíční minimum, třebaže na počátku asijského obchodování krátce oživilo poté, co řecký parlament schválil nová vládní úsporná opatření.

Euro k jenu kleslo ke konci tokijského obchodování o 0,4 procenta na 101,80 JPY. Dolar proti japonské měně oslabil o 0,2 procenta na 79,82 JPY. Americká měna vůči euru zpevnila o 0,1 procenta na 1,2753 USD a zůstala v blízkosti středečního dvouměsíčního maxima 1,2736 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK