Belgický majitel ČSOB se ve třetím čtvrtletí vrátil do zisku

08.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 8. listopadu (ČTK) - Belgická bankovní skupina KBC se ve třetím čtvrtletí vrátila do kladných čísel. Majitel české ČSOB dnes sdělil, že těžil ze silného výkonu na domácím trhu a ve střední a východní Evropě.

Čistý zisk KBC za čtvrtletí dosáhl 531 milionů eur (13,5 miliardy Kč) proti ztrátě 539 milionů eur ve druhém čtvrtletí a propadu 1,58 miliardy eur o rok dříve. Za prvních devět měsíců vytvořila KBC zisk 372 milionů eur proti ztrátě 424 milionů eur ve stejném období loňského roku.

Základní zisk po očištění od jednorázových položek činil 406 milionů eur proti ztrátě 248 milionů eur před rokem. Analytici podle ankety agentury Reuters čekali u tohoto ukazatele v průměru výsledek 349 milionů eur.

KBC uvedla, že objem jejích vkladů a úvěrů se zvýšil jak ve srovnání s předešlým čtvrtletím, tak proti loňskému roku. Banka za čtvrtletí omezila svou expozici vůči státním dluhopisům Irska, Itálie, Portugalska a Španělska, tedy zemí ohrožovaných dluhovou krizí, o 700 milionů na 1,6 miliardy eur.

Základní ukazatel kapitálové přiměřenosti se na konci září zvýšil na 15,3 procenta, výrazně nad minimální úroveň vyžadovanou globálními pravidly. KBC uvedla, že poměr jejího kapitálu k aktivům by se měl dál zvýšit díky prodeji polské Kredyt Bank a dalších aktiv.

KBC již uskutečnila hlavní části plánu odprodeje majetku, na němž se dohodla s evropskými regulačními orgány výměnou za státní finanční pomoc z období finanční krize. Ještě ale musí prodat některé menší operace. Banka potvrdila, že hodlá dokončit splácení pomoci v sumě 4,76 miliardy eur podle plánu do konce roku 20213 a podstatnou část by měla mít splacenu do konce tohoto roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK