EU vyšetřuje státní subvence čínský výrobcům solárních panelů

08.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 8. listopadu (ČTK) - Evropská komise dnes zahájila vyšetřování stížností na státní subvence čínským výrobcům solárních panelů. Rozšířila tím dosavadní vyšetřování, které se zabývá údajným "dumpingem" čínských solárních zařízení, tedy jejich prodejem pod cenou.

Vyšetřování údajných subvencí bude trvat 13 měsíců. Komise však může na čínské vývozy uvalit sankční cla už za devět měsíců, pokud předběžná zjištění ukážou na existenci subvencí, které poškozují evropské výrobce.

EU v zásahu proti levným čínským solárním panelům následuje USA, které letos uvalily vysoká antidumpingová cla na produkty předních čínských výrobců solárních zařízení. Stejně jako v USA požaduje odvetu proti dovozům z Číny skupina výrobců vedená německou SolarWorld. Lobbistická skupina EU ProSun tvrdí, že Peking dává subvence domácím výrobcům, což vedlo ke zvýšení čínské produkce na více než 20násobek tamní spotřeby a na dvojnásobek globální poptávky a důsledkem byl prudký propad cen.

Čína loni prodala do EU solární zařízení a jejich komponenty v hodnotě kolem 21 miliard eur (535 miliard Kč). To představuje asi 60 procent čínského vývozu této produkce a asi sedm procent celého čínského vývozu do EU. S pomocí subvencí si čínští výrobci zajistili na evropském trhu podíl přes 80 procent, zatímco řada evropských producentů musela vyhlásit bankrot, stěžuje si EU ProSun.

Podle nezávislých pozorovatelů je hlavním důvodem masivního přebytku a prudkého poklesu cen panelů propad uměle vyvolané poptávky po těchto zařízeních zejména v Evropě. Evropské vlády ohrožované dluhovými problémy totiž začaly velkorysou podporu nejdražšímu z obnovitelných zdrojů razantně omezovat v době, kdy výrobci vybudovali rozsáhlé kapacity a nyní nemají jinou možnost než prodávat nahromaděné zásoby pod cenou.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK