Lidé si zatím objednali spořicí státní dluhopisy za 17,6 mld. Kč

08.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Od pondělka do dnešního poledne si lidé objednali spořicí státní dluhopisy za 17,6 miliardy korun. Vyplývá to z informací zveřejněných v profilu ministerstva financí na Facebooku. Ministerstvo dříve uvedlo, že považuje za úspěch prodej dluhopisů za více než deset miliard Kč. Podle středečního vyjádření ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) je pravděpodobné, že MF ukončí upisovací období dříve než plánovaného 30. listopadu.

Objednávky přijímá v průběhu listopadu více než 1400 poboček České spořitelny, ČSOB, Komerční banky, J&T Banky a České pošty. Dluhopisy úřad vydá 12. prosince. Podle Strategie řízení státního dluhu MF počítá v rámci emise s prodejem dluhopisů za deset až 20 miliard korun.

Zájemci si mohou pořídit prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem 2,77 procenta, pětiletý kuponový dluhopis s průměrným ročním výnosem 3,22 procenta, pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis s ročním výnosem 3,41 procenta, 1,5letý diskontovaný dluhopis s výnosem 2,05 procenta a sedmiletý protiinflační dluhopis. Ten je úročen podle míry inflace.

Dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna si zájemci musejí koupit minimálně 1000 kusů, stejně jako v předchozích dvou emisích. Investice do státních spořicích dluhopisů je podle odborníků srovnatelná s běžně dostupnými produkty na finančním trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK