Řetězci McDonald's poprvé po téměř deseti letech klesly tržby

08.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. listopadu (ČTK) - Americkému řetězci restaurací McDonald's v říjnu klesly celosvětové tržby o 1,8 procenta. V restauracích, které jsou otevřeny alespoň jeden rok, je to první měsíční pokles za posledních téměř deset let, respektive od března 2003. Firma, která je největším prodejcem hamburgerů na světě, vidí příčinu ve slabší poptávce kvůli krizi, a také v nástupu konkurence.

Tržby v restauracích, které jsou otevřené alespoň jeden rok, jsou v této branži základním ukazatelem úspěšnosti. Nezkreslují je totiž provozovny, které řetězec otevřel během posledního roku a jejichž tržby není meziročně s čím srovnávat. Zohledňuje se ale nabídka jak v restauracích firmy, tak v restauracích, které fungují na základě franšízy.

Shodně o 2,2 procenta se tržby snížily ve Spojených státech a v Evropě. Nejhlubší propad tržeb ale řetězec registruje v rozsáhlé oblasti, která zahrnuje Asii, Blízký východ a Afriku. Tam tržby meziročně klesly o 2,4 procenta.

McDonald's si řadu let vedl lépe než konkurence. V poslední době se však potýká se zpomalením růstu, což zdůvodňuje jednak ostřejší konkurencí, jednak přetrvávajícími ekonomickými problémy v řadě zemí světa. Zhruba 40 procent tržeb firma generuje v Evropě, podobný díl připadá i na Severní Ameriku. Management se snaží tržby podpořit nabídkou širších služeb, hodlá také pokračovat v modernizaci restaurací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK