Soud: Karetní společnosti mohou jednat o vyrovnání s obchodníky

09.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. listopadu (ČTK) - Soud ve Spojených státech předběžně schválil dohodu o vyrovnání mezi majiteli obchodů a vydavateli platebních karet. Ti mají obchodníkům zaplatit zhruba 7,2 miliardy dolarů (asi 144 miliard Kč) jako odškodné za přemrštěné poplatky, které obchodníkům účtovali při každém použití karty.

Návrh vyrovnání se týká vydavatelů karet Visa a MasterCard a soud jej schválil navzdory tomu, že stovky maloobchodních prodejců mají proti dohodě námitky. Zcela spokojen s ní není ani největší maloobchodní řetězec světa, americký Wal-Mart Stores.

Pokud návrh dohody získá konečný souhlas, bude to co do výše odškodného největší takové vyrovnání v americké historii. Částku 7,2 miliardy dolarů by si mezi sebou rozdělilo téměř osm milionů majitelů obchodů, kteří by od vydavatelů karet získali i dočasnou slevu na dalších poplatcích.

Agentura Reuters nicméně upozorňuje, že proti navrhovanému vyrovnání se postavilo skoro 1200 dalších majitelů obchodů a velkých obchodních skupin. Podle nich je dohoda o vyrovnání připravuje o zákonná práva, kterých by později mohli využít. Soudce John Gleeson ale námitky stěžovatelů označil za nadnesené.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK