Zpráva o Řecku je pozitivní, o pomoci se dnes ale asi nerozhodne

12.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zpráva mezinárodních věřitelů o Řecku je pozitivní, Atény dodržely, co slíbily. V Bruselu to dnes řekl Jean-Claude Juncker, který šéfuje Euroskupině, tedy ministrům financí eurozóny. Právě ti se budou dnes večer zabývat situací v Řecku a možnostmi uvolnění další části pomoci zemi sužované dluhovou krizí.

 

Pro uvolnění více než tří desítek miliard eur, které Řecko nutně potřebuje, je zpráva mezinárodních věřitelů, tzv. Trojky, nezbytná. Problém v posledních dnech byl hlavně s tím, nakolik je i přes tvrdé škrty a reformy udržitelný řecký dluh.

"(Zpráva) je naprosto pozitivní, neboť Řekové dodrželi své sliby. Nyní je na nás, abychom dodrželi ty naše. Avšak nejprve potřebujeme vysvětlení týkající se udržitelnosti řeckého dluhu," citovala agentura AFP Junckera.

Z Berlína dnes podle tiskových agentur zaznělo, že Řecko schválením dalších úsporných opatření výrazně pokročilo vpřed. Podle tamního ministerstva financí je ale nepravděpodobné, že by u uvolnění dalších miliard eur v půjčkách ministři rozhodli už dnes.

"Myslím, že je spíše nerealistické očekávat konečné rozhodnutí dnes," řekla mluvčí německého ministerstva Marianne Kotheová. Připomněla, že nejprve o tom musí rozhodnout dolní komora německého parlamentu.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK