Růst ruské ekonomiky ve třetím čtvrtletí zpomalil na 2,9 procenta

12.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ruský hrubý domácí produkt se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil o 2,9 procenta po čtyřprocentním nárůstu v předchozích třech měsících. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil ruský statistický úřad.

 

Tempo růstu ruské ekonomiky tak ve třetím čtvrtletí pokračovalo ve zpomalování. V prvním čtvrtletí se ruský HDP zvýšil o 4,9 procenta, napsala agentura Reuters.

Ruské ministerstvo hospodářství minulý týden uvedlo, že Rusku hrozí dlouhodobá hospodářská stagnace, které se ale dá zabránit uvolněnou fiskální politikou.

Ministerstvo hospodářství je nyní kvůli koncepci rozvoje ekonomiky země ve sporu s ministerstvem financí. Tento resort navrhuje změny v rozpočtu a snaží se je prosadit v parlamentu.

Nová fiskální pravidla by omezila schopnost Ruska rozhodovat o způsobu, jak nakládat s petrodolary, tedy s příjmy z prodeje ropy. To je pro tamní vládu zcela zásadní, protože právě daně z prodeje energetických surovin až z poloviny plní státní rozpočet.

Světová banka minulý měsíc zhoršila výhled ekonomického růstu pro Rusko na letošní a příští rok a varovala, že nedostatek pracovní síly zvýší i v době slabšího růstu inflaci. Ruská ekonomika by letos podle banky měla stoupnout o 3,5 procenta místo dříve uváděných 3,9 procenta. V roce 2013 tempo růstu mírně zrychlí na 3,6 procenta. Dosavadní odhad počítal s růstem o 4,1 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK