Solární konsorcium Desertec opustila další německá firma Bosch

12.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 12. listopadu (ČTK) - Rozsáhlý projekt solární energie Desertec v severní Africe opouští už druhá německá společnost Bosch. Agentuře Reuters to sdělila mluvčí firmy, a potvrdila tak zprávu, kterou v úterý zveřejní list Financial Times Deutschland. Už minulý měsíc konsorcium Desertec Industrial Initiative (DII) opustil největší evropský průmyslový koncern Siemens.

"Ekonomická situace nám neumožňuje pokračovat ve členství," uvedla mluvčí. Upřesnila, že své členství firma ukončí do konce tohoto roku. Bosch, který je největším světovým výrobcem automobilových součástek, v nedávném období boomu solární energetiky v Německu značně investoval do solárních kolektorů a panelů.

Z německých akcionářů tak v konsorciu zatím zůstává zajišťovna Munich Re, energetické koncerny E.ON a RWE a Deutsche Bank. Siemens minulý měsíc oznámil, že končí s veškerými aktivitami v solárním byznysu včetně Desertecu, protože nenaplňují jeho zisková očekávání.

Konsorcium pro Desertec bylo založeno v roce 2009 s vizí, že do roku 2050 bude spotřebu energie v Evropě až z pětiny krýt solární a větrná energie ze severu Afriky. Plán v sumě 400 miliard eur, který byl odrazem předkrizových ambicí Evropy v rozvoji obnovitelných zdrojů, je nyní považován za příliš drahý, rizikový a velikášský. Od loňského roku pochybnosti ohledně plánu zvyšují nepokoje a povstání takzvaného arabského jara.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK