EK navrhla odložit aukci emisních povolenek, chce podpořit trh

13.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. listopadu (ČTK) - Evropská komise ve snaze podpořit trh v pondělí večer navrhla odložit aukci 900 milionů emisních povolenek pro roky 2013 až 2015. Uskutečnit by se tak měla později, až v další fázi emisního systému obchodování s povolenkami (ETS). Státy EU by o návrhu měly hlasovat zřejmě v polovině prosince.

Problém současného trhu spočívá v nízké ceně povolenek. Ta do značné míry souvisí s tím, jak v mnoha oborech poklesla kvůli krizi ekonomická aktivita. Na trhu je tak k dispozici množství nevyužitých povolenek, což vedlo k poklesu cen.

České Centrum pro dopravu a energetiku odložení aukce části povolenek uvítalo. Dodalo ale, že toto řešení není dostatečné. "Vzhledem ke krizi, v níž se systém emisního obchodování nachází, a velmi nízké ceně povolenek je potřeba pozdržet alespoň 1,4 miliardy povolenek," uvedlo v prohlášení rozeslaném novinářům.

"Číslo 900 milionů povolenek bylo navrženo ve světle názorů vyjádřených členskými státy a zainteresovanými subjekty," uvedla komise. Původně komise zvažovala odložit aukci 400 milionů, 900 milionů nebo 1,2 miliardy povolenek, z nichž každá představuje tunu emisí oxidu uhličitého (CO2).

Ve středu bude EK schvalovat také zprávu o fungování evropského trhu s povolenkami. V tomto dokumentu budou obsaženy návrhy opatření, která by měla pomoci zlepšit nerovnováhu mezi nabídkou a poptávkou v této oblasti.

Pondělní oznámení návrhu na částečné odložení aukce, které přišlo po uzavření trhů, se očekávalo. Vedlo k nárůstu ceny povolenky nad devět eur (228 Kč), tedy o zhruba devět procent proti předchozímu závěru, jak podotkla agentura Reuters. To je o poznání více, než v dubnu zaznamenaných 5,99 eura za jednu povolenku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK