Arbitr: Spor mezi Lufthansou a odboráři je vyřešen

13.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 13. listopadu (ČTK) - Vleklý spor mezi vlajkovou německou leteckou společností Lufthansa a zástupci odborů je vyřešen. Oznámila to agentura AP, podle které bude o podrobnostech ještě dnes informovat arbitr. Pokud by se firma s palubním personálem na platech a pracovních podmínkách nedohodla, hrozila by vlna stávek. Ta by v předvánočním období pro Lufthansu znamenala milionové ztráty.

Odborová organizace UFO, která hájí zájmy zhruba 19.000 členů palubního personálu, chtěla dojednat zvýšení platů o pět procent na příštích 12 měsíců. Lufthansa ale nabízela nárůst jen o 3,5 procenta, a to až na dobu tří let.

Odboráři měli námitky i proti plánovaným změnám, které počítají s přesunem některých pracovních míst. Lufthansa tak chce lépe konkurovat levnějším dopravcům z Evropy a také leteckým společnostem z Perského zálivu, které se těší podpoře tamních vládnoucích rodin.

Znesvářené strany v září povolaly arbitra Berta Rürupa, aby pomohl spor řešit. V té době se konaly sporadické stávky, které Lufthansu připravily o miliony eur a tisíce lidí uvěznily na letištích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK