Důvěra investorů v německou ekonomiku překvapivě klesla

13.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mannheim 13. listopadu (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v listopadu překvapivě snížila kvůli negativním důsledkům dluhové krize v eurozóně. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnil institut ZEW.

Index ekonomické nálady v listopadu klesl na minus 15,7 bodu z říjnových minus 11,5 bodu. Ekonomové podle průzkumu agentury Reuters očekávali nárůst indexu na minus 9,8 bodu.

Statistické údaje z Německa v uplynulých dnech potvrdily negativní dopady dluhové krize v eurozóně na tamní ekonomiku. Německá vláda minulý měsíc podle očekávání snížila odhad růstu ekonomiky na příští rok na rovné procento, zatímco v předchozí prognóze počítala s růstem o 1,6 procenta. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

V letošním druhém čtvrtletí tempo růstu německé ekonomiky zpomalilo na 0,3 procenta z 0,5 procenta v předchozích třech měsících. Německá centrální banka Bundesbank minulý měsíc předpověděla, že německá ekonomika bude kvůli oslabení poptávky po německém zboží ve čtvrtém čtvrtletí stagnovat, nebo dokonce mírně klesne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK