Soud zrušil 14milionovou pokutu sedmi drůbežářským firmám

13.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 13. listopadu (ČTK) - Krajský soud v Brně zrušil 14milionovou pokutu sedmi drůbežářským firmám. Případ vrátil znovu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) k došetření. ČTK to zjistila z webu úřadu. Existenci kartelu z roku 2006 ale soud potvrdil.

Případ se na ÚOHS vrací už poněkolikáté. Poprvé úřad pokutu vyměřil v roce 2008, případem se naposledy zabýval loni.

Podniky, které měly v době uzavření dohody na českém trhu asi šestinový podíl a ročně vyprodukovaly 50.000 kilogramů drůbežího masa, se dle úřadu v prosinci 2006 dohodly na postupu vůči odběratelům a dohodu převedly do praxe. Od odběratelů chtěly, aby dávali za kilogram masa víc než tehdejších 19 Kč a vyzvaly ostatní chovatele, aby přestali dodávat na český trh, pokud budou dostávat méně než 20 korun.

Krajský soud v Brně nyní potvrdil existenci kartelové dohody, chyby ale podle soudu při stanovení výše pokut. Úřad podle soudu měl vycházet z posledního ukončeného účetního období před spácháním kartelu. To může mít vliv na výši uložených pokut.

Největší sankci mělo původně zaplatit Agrodružstvo Jevišovice celkem 8,25 milionu korun. Sankci v řádu milionů vyměřil ÚOHS také Sušárně Pohořelice. Zbývajících pět firem - Agroprodukt, Zemědělské družstvo Roštýn, Zemědělské družstvo Petřín, Karlov a ZEVA Chlístovice dostaly pokuty v řádu stovek tisíc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK