BP ukončila právní spory s ruským partnerem TNK-BP

13.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Moskva 13. listopadu (ČTK) - Britský ropný koncern BP se dnes dohodl se skupinou ruských miliardářů AAR, která je jeho partnerem v rozpouštěném společném podniku TNK-PBP, na ukončení vzájemných právních sporů. BP se tím uvolňují ruce k plnohodnotné spolupráci se státním ropným gigantem Rosněfť.

Dlouhodobý spor obou stran dospěl k urovnání v podstatě už minulý měsíc, kdy se BP a AAR dohodly na rozvodu a na tom, že své podíly v TNK-BP prodají Rosněfti za celkem 55 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč). Rosněfť po převzetí třetího největšího producenta ropy v Rusku ovládne více než polovinu ruské těžby ropy a stane se největší veřejně obchodovanou ropnou společností na světě.

BP v rámci transakce získá v Rosněfti podíl 19,75 procenta. Dosud však britská společnost nemohla s novým partnerem diskutovat o konkrétní podobě spolupráce na projektech průzkumu a rozvoje ložisek, protože s AAR vedla v Londýně právní spory.

"Dnešní dohoda umožňuje AAR a BP posunout se vpřed a zaměřit se na budoucnost," řekl k ujednání šéf ruské pobočky BP David Peattie. "BP se bude moci soustředit na prodej svého podílu v TNK-BP a na užší spolupráci s Rosněftí," dodal.

Podle dvou zdrojů agentury Reuters BP skupině ruských podnikatelů za urovnání sporu zaplatila. BP ani AAR to nekomentovaly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK