Po téměř půl roce se znovu rozjede tavicí pec v Pilsen Steel

13.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 13. listopadu (ČTK) - Téměř po půl roce odstávky se v pátek znovu rozjede tavicí pec v Pilsen Steel. V plzeňských hutích a kovárnách už pracuje polovina ze všech 880 pracovníků. Plná výroba naběhne až počátkem příštího roku. Firma, která je od 17. září v úpadku kvůli předlužení a od konce června nevyráběla, má od října obnovené dodávky energií a její obchodníci shánějí nové zakázky. Finance podnik získal začátkem října od české investiční skupiny KKCG a její půjčku nyní čerpá. ČTK to dnes řekl personální šéf Pavel Ratislav.

"V pátek ve 20:00 by se mělo začít tavit v peci," uvedl. "Podle zakázkové náplně jsou zatím dohodnuté dvě kampaně, o tomto a dalším víkendu. Víkendové a noční kampaně byly vždycky kvůli úsporám, protože spotřeba je vysoká. V plnohodnotném provozu zatím neběžíme, ale jakmile začne tavit ocelárna, tak je to dobrý signál," řekl. Podle něj to přesvědčí řadu zákazníků, kteří po spuštění ocelárny poskytnou nové kontrakty. Od pátku tak bude v práci dalších asi 50 lidí.

Všichni zaměstnanci už podle Ratislava dostali v předtermínu říjnové výplaty; zpožděny, tak jako v minulých měsících, tedy nebudou. Polovina z 880 zaměstnanců je doma na 80 procentech mzdy kvůli překážce na straně zaměstnavatele. Trvalé využití všech lidí bude záležet na objemu zakázek. Za půl roku odešlo z firmy, hlavně na vlastní žádost, 70 lidí. Minulý měsíc dala firma kvůli optimalizaci stovku výpovědí a do konce roku má mít s přirozenými odchody 750 zaměstnanců.

Provoz opracování vyrábí od 27. září, od října tepelné zpracování a částečně slévárna litiny a indukční pec; jedna ze dvou obloukových pecí naběhne nyní. "Jsme kapacitně postavení na 12 kilotun měsíčně, ale na kontinuální práci ještě objednávky nemáme," dodal Ratislav. Firma se snaží získat hlavně kontrakty na rychloobrátkové ingoty.

Ekonomika firmy je pod přísnou kontrolou prozatímního věřitelského výboru, insolvenčního správce i investiční skupiny KKCG. Ta uzavřela s podnikem úvěrovou smlouvu 2. října. Nejprve poskytla 100 milionů korun a do konce roku celkem čtvrt miliardy Kč. Mělo by to spolu s inkasovanými tržbami bez problémů stačit na financování provozu do konce roku.

Největším věřitelem Pilsen Steel vlastněného ruským podnikatelem Igorem Šamisem je moskevská Vněšekonombanka, od níž si Šamis půjčil na nákup firmy. Krajský soud 17. září v Plzni jmenoval prozatímní věřitelský výbor a na 4. ledna 2013 nařídil přezkum pohledávek podniku, které dosahují jedné miliardy korun, z toho dvě třetiny po lhůtě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK