Ceny ropy v obavě ze slabé poptávky dál klesají

13.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Světové ceny ropy dnes dál oslabují a severomořská ropa Brent sestoupila pod 108 dolarů za barel. Mezi investory se po dopolední zprávě Mezinárodní agentury pro energii (IEA) zvýšily obavy ze slabého růstu poptávky v situaci dobře zásobeného trhu.

 

Cena Brentu v 15:36 SEČ klesla o 1,35 dolaru na 107,72 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI oslabila o téměř 60 centů na zhruba 85 dolarů za barel.

IEA v dnešní měsíční zprávě snížila pro konec tohoto roku odhad světové poptávky po ropě. Zároveň upozornila, že Írán zastavil sedmiměsíční pokles a svou produkci a vývoz mírně zvýšil, což dál zvýšilo nabídku na trhu.

"Můžeme říci, že trh je nyní dobře zásoben," řekla na dnešní ropné konferenci v Londýně šéfka IEA Maria van der Hoevenová. "Nikde na svět teď žádný nedostatek ropy není," doplnil ji generální tajemník ropného kartelu OPEC Abdalláh Badrí.

Ropný trh dál podkopávají obavy z ekonomického vývoje a nejistoty v eurozóně a USA. Američtí zákonodárci se dnes po volební přestávce vrátili do Washingtonu, aby se během sedmi týdnů pokoušeli dosáhnout řešení blížící se fiskální krize. Ekonomice bez takové dohody hrozí pád do recese kvůli aktivaci automatických výdajových škrtů a zvýšení daní na počátku roku.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 107,72 109,07 New York - Nymex WTI prosinec 85,01 85,57

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK