Pražská burza oslabila, nejvíc akcie těžařské NWR a mediální CME

13.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - Pražský akciový trh dnes při nadprůměrné aktivitě obchodníků výrazně oslabil. Hlavní index PX odepsal 1,17 procenta na 966,18 bodu a zařadil se tak mezi nejhorší v Evropě. Největší ztráty postihly akcie těžařské společnosti NWR a mediální firmy CME. Burzu dolů táhly především dnes nejvíce obchodované cenné papíry energetické společnosti ČEZ.

Podle Vladimíra Urbánka ze serveru Kurzy.cz pražská burza oslabila při výrazném růstu likvidity výrazněji. K celkovému poklesu přispěla také korekce kurzů bank a celý telekomunikační sektor výrazně negativně ovlivnily výsledky britského operátora Vodafone.

Cenné papíry firmy NWR, která ve středu ráno oznámí hospodářské výsledky, spadly o 5,85 procenta na 77,19 koruny. Vrátily se až na úrovně ze začátku roku 2009, kdy vrcholila světová finanční krize, upozornil Urbánek. "Titulu neprospívají ani pondělní slova majitele Vítkovice Holding Jana Světlíka, který otevřeně přiznal, že ocelárny v ČR začínají pociťovat vysoké ceny elektřiny, které jsou extenzivními odběrateli," dodal Josef Kohout z Patria Finance.

Cena akcií CME klesla o 5,68 procenta na 98 korun a titul podle Urbánka tak vytvořil nové historické minimum. Nedařilo se rovněž cenným papírům AAA Auto, které ztratily 3,69 procenta na 24,80 koruny.

Index do červených čísel táhly hlavně akcie ČEZ, které zlevnily o 1,96 procenta na 697 korun. Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky poprvé od srpna uzavřely pod hranicí 700 Kč. Na českém trhu se projevily také hospodářské výsledky německé energetiky E.ON, dodal.

Výrazně naopak posílily akcie developera Orco, a to o 7,33 procenta na 60,75 koruny.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly uzavřeny transakce za téměř 1,46 miliardy korun, z toho s akciemi ČEZ za více než 841 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK