Japonské akcie dnes mírně vzrostly, euro posílilo

14.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. listopadu (ČTK) - Japonské akcie dnes ukončily pokles, který trval sedm seancí za sebou, a mírně vzrostly. Trhy podpořila zpráva o možné investici do japonského výrobce elektroniky Sharp. Zisky však byly nízké, protože se trhy stále bojí o další vývoj v eurozóně a možné fiskální krize ve Spojených státech. Index Nikkei stoupl o 3,68 bodu, tedy 0,04 procenta, na 8664,73 bodu.

Za předchozích sedm seancí index ztratil 4,3 procenta a zaznamenal nejdelší ztrátové období za sedm měsíců. Objem obchodování byl však nízký. Činil pouze 68 procent denního průměru za posledních 90 dní, což ukazuje, že investoři jsou opatrní kvůli nepříznivým firemních výsledkům a stagnaci globálního růstu.

Akcie firmy Sharp stouply o 7,2 procenta díky zprávám, že americké firmy Intel a Qualcomm jednají o investici zhruba 30 miliard jenů (7,6 miliardy Kč) do problémové japonské firmy. Podle objemu byl Sharp dnes šestým nejvíce obchodovaným titulem.

Oslabovaly však vývozci kvůli obavám z hrozby fiskální krize v USA. Pokud zákonodárci neschválí změnu, začnou od nového roku platit výdajové škrty a zvýšení daní v celkovém objemu až 600 miliard USD (12 bilionů Kč), což by mohlo stáhnout největší světovou ekonomiku do recese a snížit poptávku po japonském zboží v USA. Ztrácely tak automobilka Toyota, výrobce průmyslových robotů Fanuc či stavebních strojů Komatsu.

Euro v Asii díky technické korekci posílilo a vůči dolaru se mírně vzdálilo nejnižší hodnotě za dva měsíce. Další vývoj eura však stále ohrožuje přetrvávající nejistota kolem Řecka, i když podporou pro euro je naděje, že věřitelé by mohli uvolnit Aténám další peníze ze slíbené pomoci.

Euro vůči dolaru posílilo o 0,2 procenta na 1,2722 USD, když v úterý se propadlo až na 1,2661 USD. K jenu euro stouplo o 0,3 procenta na 101,14 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,2 procenta na 79,51 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK