Finanční rizika Vánoc: Půjčky na dárky

15.11.2012 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Vánoce jsou na Ladových kresbách vyobrazovány jako svátky klidu a míru. Na stole leží jablíčka a několik ořechů. Pod skromně ozdobeným stromečkem se netísní množství dárků. Prohlížíte si podobné obrázky, ale pohodu vám narušuje nepříjemný pocit? Jak Vánoce finančně zvládnete?

Výzdoby v supermarketech nás od října upozorňují, že bychom neměli lenit a nakupovat vánoční dárky. Za oknem už jste našli třetí dopis Ježíškovi, ve kterém děti vypsaly svá přání. A že nejsou zrovna laciná. Kromě vánočních dárků musíte koupit stromeček, kapra, vánoční výzdobu a čeká vás cesta za příbuznými na druhý konec republiky. Je toho tolik a vaše bankovní konto zeje prázdnotou. Řešení je snadné – půjčit si na Vánoce. Alespoň to tak prezentují inzeráty, kterými se hemží noviny i internet. Skutečně chcete podlehnout svodům vánočních půjček?

Vánoce nás stojí 5 až 20 000 korun

O půjčce na vánoční dárky letos uvažují pouze 4 % lidí. Vyplynulo to z průzkumu Era Poštovní spořitelny. „Více než třetina respondentů zná ve svém okolí někoho, kdo tímto způsobem vánoční nákupy financuje. Lidé letos plánují za dárky utratit přibližně stejně jako loni – v průměru kolem 5 000 korun. Průměrná cena dárku přitom činí necelých 900 korun," popsal výsledky průzkumu výkonný ředitel Řízení segmentů Poštovní spořitelny Aleš Pospíšil.

V předchozích letech byla přitom ochota Čechů zadlužit se kvůli vánočním dárkům vyšší. Výzkum také ukázal, že více než polovina českých domácností plánuje za letošní vánoční dárky utratit podobný finanční obnos jako loni. Celkové náklady na Vánoce, do kterých jsou zahrnuty nejen dárky, ale také jídlo a stromeček, se u českých domácností pohybují mezi pěti až dvaceti tisíci korun. Aby české domácnosti dostály svému plánu utratit za Vánoce podobnou částku jako loni, budou muset ušetřit na dárkách. Je totiž možné, že ceny kaprů a stromečků půjdou mírně nahoru.

Kde si půjčit na Vánoce?

Tlak reklam je silný a útočí na vás ze všech stran. Je těžké odolat a připustit si, že na některé věci prostě nemáte. Lehce pak můžete podlehnout lákavé nabídce „snadného a rychlého“ řešení. Možností je více – kontokorent, finské půjčky, spotřebitelské úvěry.

  • Kontokorent – umožňuje dostat se na vašem bankovním účtu do mínusu. Výše kontokorentu se odvíjí od vašeho měsíčního příjmu (maximum bývá jeho trojnásobek). Roční úroky se pohybují od 14 do 21 %. Abyste si mohli sjednat kontokorent, musíte mít zajištěn určitý měsíční příjem. Mějte na paměti, že jde stále o úvěr a dluh, který musíte splatit.
  • Spotřebitelský úvěr – jde o neúčelový bankovní úvěr, který je využíván zpravidla na nákup zboží. Banky vám nabídnou několik variant splátek. Úrokové sazby, o které by se měl každý žadatel primárně zajímat, se pohybují od 10 do 18 procent a společně s výší splátek rozhodují o tom, kolik ve skutečnosti přeplatíte.
  • Nebankovní úvěry (finská půjčka apod.) – rychlá, ale zároveň nerizikovější varianta vypůjčení peněz. Požádat o nebankovní úvěr můžete například přes internet. Výše tzv. finské půjčky je do 10 tisíc korun a splatnost bývá patnáct až třicet dní. Pozor si dejte na různé poplatky a chytáky, mj. musíte zaplatit poplatek za vyřízení půjčky, který bývá zpravidla 15 % z půjčené částky.

Rizika vánočních půjček

Peníze si půjčíte, utratíte a nakonec ani nevíte, kam se všechny poděly. Přichází leden, je studený a vy jste opět ve finanční tísni – musíte začít splácet dluhy. Právě neschopnost dostát svým finančním závazkům a je největším rizikem každé půjčky Vůbec přitom neplatí, že malá půjčka rovná se snadné splacení. Zejména ty nebankovní se vám mohou pořádně prodražit. Často totiž zaplatíte vysoké poplatky nejen za vyřízení půjčky a sjednání smlouvy, ale také a za její správu – tyto náklady mohou tvořit až jednu třetinu výše půjčky.

K dalším rizikům nebankovních půjček patří vysoké sankce a pokuty v případě, že dlužník není schopen včas splácet. A do situace, kdy včas neodešlete svoji splátku, se můžete dostat velmi snadno – stačí si jen chybně vyložit spletitou smlouvu. Podobná situace u bankovních půjček zpravidla nehrozí, protože vám banka sama naplánuje splátky vždy k určitému dni v měsíci. To ale neznamená, že se ani za této situace nemůžete dostat do problémů. Vždy si proto řádně promyslete, zda budete na splácení úvěru mít. Než si žádost o půjčku podáte, udělejte si finanční inventuru – spočítejte si své měsíční náklady na bydlení, jídlo a další výdeje, abyste zjistili, kolik vám zbývá a zda budete schopni půjčku splácet.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY