UniCredit bank letos ztrojnásobila čistý zisk na 2,27 miliardy Kč

14.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tuzemské UniCredit Bank, která patří mezi velké tuzemské banky, stoupl za tři čtvrtletí meziročně čistý zisk o 196 procent na 2,27 miliardy korun. Banka o tom dnes informovala ČTK. Výrazný růst zisku je částečně zkreslen tím, že loni banka odepsala řecké dluhopisy.

 

Celková aktiva meziročně vzrostla o 22,1 procenta na 328 miliard Kč. Vklady klientů meziročně vzrostly o 22,9 procenta na 201 miliard Kč díky zájmu o spořicí produkty a vklady na běžných účtech. Nárůst vkladů byl posílen také ve firemním bankovnictví.

Úvěry klientům meziročně klesly o 0,8 procenta na 180 miliard Kč. Vlastní kapitál banky vzrostl o 12,8 procenta na 37,3 miliardy Kč. Kapitálová přiměřenost vzrostla ze 14,67 procenta na 15,94 procenta.

Generální ředitel banky Jiří Kunert připomněl, že UniCredit Bank v uplynulém období představila novinky v osobním bankovnictví, nový koncept osobních kont a službu placení mobilem Mobito. "Také uskutečnila největší firemní úvěr poskytnutý české společnosti, který výrazně překračuje rámec středoevropského regionu," dodal bez dalších podrobností.

Čistý výnos z úroků meziročně klesl o 1,3 procenta na 4,7 miliardy Kč v důsledku dlouhodobě nízkých úrokových sazeb v Eurozóně i v ČR. Čistý zisk z poplatků a provizí vzrostl o 10,5 procenta na 1,43 miliardy Kč.

Všeobecné provozní náklady stouply meziročně o 1,4 procenta na 3,4 miliardy korun. "V prvních třech čtvrtletích tohoto roku jsme nadále pokračovali v otevírání nových poboček s důrazem na rozvoj franšízové obchodní sítě v menších městech pod značkou UniCredit Bank Expres, což se promítlo do plánovaného mírného nárůstu všeobecných provozních nákladů," upozornil finanční ředitel Gregor Hofstaetter-Pobst.

Výsledky za tři čtvrtletí zveřejnily i další velké banky. Komerční bance vzrostl meziročně čistý zisk o 55 procent na 10,9 miliardy korun, ČSOB o 29 procent na 11,5 miliardy Kč. Česká spořitelna zvýšila konsolidovaný čistý zisk o 23 procent na 11,8 miliardy korun.

Mateřská banka UniCredit, která je největší bankou v Itálii podle majetku, měla ve třetím čtvrtletí čistý zisk 335 milionů eur (8,5 miliardy Kč). Tuzemská UniCredit Bank činnost zahájila na českém trhu v listopadu 2007. Vznikla integrací HVB Bank a Živnostenské banky.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK