Prodej mobilních telefonů ve světě ve 3. čtvrtletí dál klesl

14.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. listopadu (ČTK) - Celosvětový prodej mobilních telefonů ve třetím čtvrtletí opět klesl. Snížil se na 427,7 milionu přístrojů a proti stejnému období loňského roku byl nižší o tři procenta. Předvánoční sezona bude letos kvůli útlumu globální ekonomiky slabší než obvykle, předpověděla dnes výzkumná firma Gartner.

Prodej mobilních telefonů klesá od počátku tohoto roku. Naproti tomu prudce roste odbyt v segmentu dražších chytrých telefonů s operačním systémem. U nich byl za poslední čtvrtletí zaznamenán nárůst o 47 procent, uvedla Gartner podle agentury Reuters.

"Bude to opatrné čtvrtletí. Spotřebitelé jsou buď s výdaji opatrní, nebo zjišťují, že atraktivnějšími dárky jsou nové přístroje jako tablety," uvedli analytici Gartneru k výhledu pro konec roku.

Žebříček největších prodejců nadále vedl jihokorejský Samsung před finskou Nokií. Ta ještě před rokem byla největším světovým prodejcem s podílem 23,9 procenta na globálním trhu, nyní ale její podíl klesl na 19,2 procenta, zatímco podíl Samsungu vzrostl na 22,9 procenta z loňských 18,7 procenta. Americký Apple si pojistil třetí místo, když svůj podíl na trhu zvýšil o 1,6 procentního bodu na 5,5 procenta.

Prodej mobilních a zejména chytrých telefonů letos prudce roste v Číně, takže čínští výrobci díky tomu šplhají globálním žebříčkem vzhůru. Ve třetím čtvrtletí v první sedmičce největších prodejců figurovaly firmy ZTE, Huawei a TCL, které přeskočily západní výrobce RIM a Motorola.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK