Bouře Sandy zastavila růst maloobchodních tržeb v USA

14.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 14. listopadu (ČTK) - Maloobchodní tržby ve Spojených státech se v říjnu snížily o 0,3 procenta, protože bouře Sandy vedla ke slabšímu prodeji automobilů. Tržby tak vykázaly první pokles za tři měsíce. Vyplývá to z dnešních údajů amerického ministerstva obchodu.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters očekávali mírnější pokles tržeb o 0,2 procenta po zářijovém nárůstu o revidovaných 1,3 procenta. Tržby z prodeje motorových vozidel se propadly o 1,5 procenta, tedy nejprudším tempem od loňského srpna.

Automobilky uvedly, že za tímto poklesem stály negativní důsledky bouře Sandy. V listopadu však očekávají výrazné oživení prodeje. Podle odhadů by totiž kvůli bouři mohlo skončit až čtvrt milionu vozů na vrakovištích.

Spotřebitelské výdaje v USA zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity. Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí stoupla o dvě procenta. Její růst tak zrychlil z 1,3 procenta v předchozích třech měsících.

Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v listopadu podle průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity vyšplhala na nejlepší úroveň za více než pět díky většímu optimismu Američanů ohledně situace na trhu práce a vyhlídek celé ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK