Americké akcie i kvůli obavám o ekonomiku výrazně klesly

15.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americké akcie ve středu výrazně oslabily kvůli nejistotě ohledně budoucího vývoje ekonomiky Spojených států a eskalaci násilí na Blízkém východě. Dow Jonesův index klesl o 1,45 procenta na 12.570,95 bodu. Uzavřel tak na nejnižší úrovni od letošního června.

 

Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 1,39 procenta na 1355,19 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 1,29 procenta na 2846,81 bodu, napsala agentura Reuters.

Investory nadále znepokojuje takzvaný fiskální útes, tedy automatické výdajové škrty a zvyšování daní hrozící na konci roku. Pokud se američtí politici nedokážou dohodnout na změnách, mohla by tato automatická opatření uvrhnout USA do hluboké hospodářské recese.

Americký prezident Barack Obama ve středu naléhal na co nejrychlejší zaručení současné výše daní pro střední třídu. Republikáni ale na rozdíl od Obamy chtějí zachovat nižší daně i pro nejbohatší Američany, a obě strany proto čekají komplikovaná jednání.

"Domnívám se, že řešení (fiskálního útesu) přijde až na poslední chvíli," uvedl analytik Michael Cheah ze společnosti SunAmerica Asset Management. "Do té doby bude trh pod tlakem," dodal.

Na devizovém trhu euro mírně posílilo vůči dolaru po předchozích pěti poklesech za sebou. Japonský jen naopak prudce oslabil kvůli očekávání předčasných voleb v Japonsku.

V závěru středečního obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla o 0,3 procenta na 1,2734 USD. Vůči jenu posílila o 1,3 procenta na 102,19 JPY.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK