Akcie v Tokiu prudce zpevnily, pomohla slova šéfa opozice

15.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. listopadu (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes výrazně zpevnily. K růstu jim pomohla slova šéfa tamní opozice Šinza Abeho, který má velkou šanci stát se příštím japonským premiérem. Abe požaduje, aby centrální banka přijala politiku nulových až záporných sazeb, a pomohla tak oživit úvěrovou aktivitu. Ze stejného důvodu se citelně dolů vydal kurz japonského jenu.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 164,99 bodu a den zakončil růstem o 1,90 procenta na hodnotě 8829,72 bodu. Dostal se tak na zhruba týdenní maximum. Podobně širší index Topix vzrostl o 2,09 procenta na 737,51 bodu. Objemy obchodů byly v obou případech nadprůměrné.

Trh si dokázal připsat vysoké zisky navzdory propadu akcií společnosti Sony. Ty odepsaly 8,9 procenta na 793 jenů v reakci na plán firmy vydat konvertibilní dluhopisy v přepočtu za 1,9 miliardy dolarů (asi 38 miliard Kč). Asi třetinu výnosu hodlá použít na investici do společnosti Olympus, kterou před nedávnem otřásl úplatkářský skandál.

Na devizových trzích klesal kurz jenu, což byla podle analytiků přímá souvislost se slovy opozičního předáka. Abe je šéfem Liberálnědemokratické strany (LDP), která před prosincovými volbami vede v průzkumech veřejného mínění. LDP je pravicovou stranou, kterou podporují velké podnikatelské skupiny. Strana má ale značný vliv i na venkově.

Dolar k jenu vystoupil až na 80,83 JPY, a dostal se tak na půlroční maximum. Později se prodával za 80,78 JPY, což byl denní nárůst asi o 0,7 procenta. Podobně euro vůči jenu přidalo 0,7 procenta na 102,90 JPY, proti dolaru zůstalo bez větších změn na 1,2738 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK