ČEZ vyzval zájemce o Dětmarovice k účasti ve druhém kole řízení

15.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Společnost ČEZ vyzvala zájemce k účasti ve druhém kole výběrového řízení na prodej černouhelné elektrárny Dětmarovice. Ve výběrovém řízení nadále setrvávají společnosti BXR, Energetický a průmyslový holding (EPH) a Gascontrol. Konečný termín pro odevzdání nabídek je 22. listopadu. Oznámil to dnes ČEZ. Firmu Česká energie ČEZ minulý týden z výběrového řízení vyřadil, protože nesplňovala podmínky soutěže.

Elektrárna Dětmarovice, která se nachází v Moravskoslezském kraji u polských hranic a má výkon 800 megawattů, je jednou z pěti, které ČEZ nabízí k prodeji v rámci dohody o narovnání s Evropskou komisí (EK), jejímž cílem je posílení konkurence na trhu. Dalšími nabízenými elektrárnami jsou Počerady, Chvaletice a Tisová spolu s Mělníkem 3. O Chvaletice a Počerady se ucházejí společnosti EPH a Czech Coal.

ČEZ podle dohody s EK o narovnání musí prodat nejméně jednu elektrárnu o výkonu 800 MW. Rozhodnutí o prodeji by mělo padnout do konce roku.

ČEZ nevylučuje, že elektráren prodá víc, pokud budou nabídky zajímavé. Generální ředitel společnosti Daniel Beneš ale nedávno uvedl, že prodej všech tří elektráren je velmi nepravděpodobný. ČEZ podle něj prodá nanejvýš dvě zařízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK