Studie: Podíl zaměstnaných může do roku 2050 klesnout na 38 pct

15.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Při nezměněné úrovni zaměstnanosti jak podle věku, tak i pohlaví, klesne v České republice do roku 2050 podíl zaměstnaných osob na necelých 38 procent z celkového počtu obyvatel. Loni byl tento podíl 46,6 procenta. Vyplývá to z modelů předpokládaného vývoje trhu práce, který vypracoval Český statistický úřad spolu s Institutem pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při akademickém pracovišti CERGE-EI.

 

Pro udržení přijatelné míry zaměstnanosti je potřeba podle studie významně zvýšit například podíl žen na trhu práce. Kvůli sladění mateřství s prací je ale nutné, aby stoupl podíl částečných úvazků. Trhu práce by prý prospěl také růst počtu starších pracujících. V případě takzvané optimální varianty, která podle studie počítá s co nejvyšší úrovní zaměstnanosti v jednotlivých věkových skupinách, by podíl zaměstnaných osob činil téměř 46,8 procenta.

"Demografický vývoj ukazuje neudržitelnost stavu, kdy trh práce především využívá osob ve středním produktivním věku. Bez zapojení mladších, ale i starších osob bude docházet ke stálému snižování počtu zaměstnaných osob," uvedl Ondřej Nývlt z ČSÚ. Naopak při zapojení mladších i starších lidí je podle něj možné z velké části eliminovat negativní důsledky stárnutí obyvatel. "Je však nutné si uvědomit, že tento stav je možný pouze významným zvýšením počtu částečných úvazků," dodal.

Podle výpočtů ČSÚ klesne do roku 2050 podíl lidí ve věku 15 až 64 let z loňských více než 70 procent na 55,4 procenta. Naopak stoupne podíl lidí starších 65 let, a to z 15,5 procenta loni na necelých 32 procent v roce 2050. Rovněž podíl mladých lidí klesne z 14,4 procenta loni na 12,7 procenta v roce 2050.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK