Šéfka MMF zkracuje cestu po Asii, kvůli Řecku jede do Bruselu

15.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová předčasně ukončí cestu po Asii. Chystá se do Bruselu, aby se tam zúčastnila klíčové schůzky ministrů financí, kteří budou jednat o Řecku. Evropští lídři se nyní s měnovým fondem přou o to, jak by měla pomoc Řecku vypadat a co by měly Atény dělat, aby snížily zadlužení.

 

"Výkonná ředitelka se 20. listopadu zúčastní schůzky Euroskupiny, jak to obvykle dělává. To znamená, že zkrátí svou nynější cestu po Asii," oznámil mluvčí MMF Gerry Rice.

Spor o to, jak snížit zadlužení Řecka, nečekaně vzplanul minulý týden během tiskové konference v Bruselu. Předseda Euroskupiny Jean-Claude Juncker tam řekl, že Řecko by mělo na snížení dluhu na 120 procent hrubého domácího produktu dostat čas až do roku 2022.

Lagardeová, která na zmíněné tiskové konferenci seděla hned vedle Junckera, ale okamžitě vyjádřila nesouhlas a trvala na tom, aby Řecko dluh na požadovanou úroveň snížilo podle původního plánu. Tedy do roku 2020, jak se zavázalo výměnou za čerpání mezinárodní finanční pomoci. Řecko se snaží snížit dluh tak, aby byl zvládnutelný.

Lagardeová je teď na Filipínách, které navštívila v rámci své cesty po zemích jihovýchodní Asie. Podle původního plánu se měla začátkem příštího týdne zúčastnit schůzky Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN), která se koná v Kambodži.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK