Ceny ropy kvůli střetům mezi Izraelem a Gazou dál rostou

15.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes dál zvyšují a severomořská ropa Brent se vyhoupla nad 111 dolarů za barel. Ropu dál tlačí vzhůru rostoucí napětí na Blízkém východě, zejména ostřelování mezi Izraelem a pásmem Gazy.

Brent posílil o dolar a půl na 111,12 dolaru za barel a v 15:25 SEČ byl mírně pod 111 dolary. Cena americké lehké ropy WTI se zvýšila o 30 centů na 86,62 USD.

Při raketových útocích z Gazy dnes přišli v jižním Izraeli o život tři Izraelci. Palestinští radikálové reagují na středeční likvidaci svého velitele Ahmada Džabarího. Dnešní izraelské akce v pásmu Gazy si vyžádaly životy dalších Palestinců, takže od středečního zahájení odvetné operace za raketové útoky zahynulo 15 obyvatel pásma a na 150 bylo raněno.

Střety mezi Izraelem a Gazu sice žádný přímý vliv na dodávky ropy nemají, trhy jsou ale na projevy násilí v oblasti velmi citlivé. Obávájí se, že eskalace sporů by do nich mohla vtáhnout arabské producenty ropy.

Růst cen ropy nadále omezují obavy z dalšího vývoje ekonomiky Spojených států a dluhové krize v eurozóně. Dnešní údaje ukázaly, že ekonomika eurozóny se ve třetím čtvrtletí dál snížila, a propadla se tím do recese.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 1110,96 109,71 New York - Nymex WTI prosinec 86,62 86,32

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK