Czech Coal zavře poslední hlubinný důl v Čechách

15.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Most 15. listopadu (ČTK) - Mostecký těžař Czech Coal začne od prosince útlum hlubinného dolu Centrum. ČTK to potvrdila mluvčí firmy Gabriela Benešová. Důl stále zaměstnává asi 300 lidí. Útlum potrvá déle, podle firmy minimálně v řádu měsíců. Centrum je poslední hlubinný uhelný důl na území Čech, stejným způsobem se v Česku těží už jen černé uhlí na Karvinsku. Na blížící se konec dolu upozornil Deník.

Důl Centrum na území Dolního Jiřetína funguje od roku 1888 a zastavení těžby mu hrozilo v minulosti už několikrát. Původně byl termín stanoven na rok 2008, rostoucí ceny uhlí ale jeho konec oddálily až do letoška. "Důl už nedokáže plnit požadované parametry těžby a paliva, začne tedy svou produkci postupně omezovat," řekla ČTK Benešová. Druhý hlubinný důl společnosti, výrazně větší Koohinoor, skončil i s 900 zaměstnanci v roce 2003.

Teď přijde o práci 300 horníků, dalších 200 lidí odchází ze sousedního povrchového dolu ČSA, který se blíží k územním limitům těžby a od podzimu utlumuje činnost. Firma tvrdí, že odchod zaměstnanců z Centra bude postupný. "Rozhodně to nebude ze dne na den, potrvá to měsíce," řekla Benešová. Někteří zaměstnanci odejdou do důchodu, část možná najde uplatnění v rámci skupiny nebo si najde jinou práci, řekla mluvčí Deníku.

Útlum oficiálně začne 1. prosince. "Pravomoci představenstva akciové společnosti přebírá jmenovaný likvidátor," dodala.

Hlubinná těžba uhlí je tradičnější formou dobývání nerostu. V českých zemích se začala rozvíjet hlavně v 19. století, po druhé světové válce se ale začalo v hnědouhelných revírech prosazovat účinnější, ale také destruktivnější povrchové dolování. Zatímco v roce 1945 bylo na severu Čech 34 hlubinných dolů, v roce 1970 jich bylo už jen 12. Po rozpadu sovětského bloku ukončily svou činnost i ostatní hlubinné uhelné doly v Čechách, hlavně v malých černouhelných pánvích. Uhlí se pod zemí dobývá fakticky už jen na Karvinsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK