Japonský jen po výzvě k zavedení záporných úrokových sazeb klesá

15.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. listopadu (ČTK) - Japonský jen dnes na devizových trzích prudce klesá a vůči dolaru se propadl nejníže od dubna. Důvodem je výzva šéfa hlavní japonské opoziční strany k zavedení záporných úrokových sazeb. Masivní prodej jenů na trhu pomohl rovněž euru posílit k dolaru, přestože statistika ukázala, že eurozóna se ve třetím čtvrtletí propadla již do druhé recese od roku 2009.

V 17:15 SEČ japonský jen vůči dolaru klesl o 1,2 procenta na 81,12 JPY, když během dne se propadl až na 81,45 JPY, nejníže od 25. dubna. K euru jen oslabil o 1,6 procenta na 103,75 JPY. Euro vůči dolaru posílilo o půl procenta na 1,2792 USD.

Šéf japonské Liberálnědemokratické strany Šinzó Abe, který je horkým kandidátem na nového premiéra, chce, aby Bank of Japan (BOJ) zvrátila růst jenu a zvážila politiku záporných úrokových sazeb. Abe řekl novinářům, že chce pracovat s BOJ na odvrácení trendu posilování jenu, protože silný jen poškozuje konkurenceschopnost malých firem.

Ekonomika eurozóny se podle dnešní zprávy statistického úřadu Eurostat dostala do recese. Mezi červencem až zářím její hrubý domácí produkt podruhé v řadě mezičtvrtletně klesl, tentokrát o 0,1 procenta. Ve druhém čtvrtletí se ekonomika propadlo o 0,2 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK