Japonské akcie opět výrazně zpevnily, vliv má politika

16.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. listopadu (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu navázaly na silný čtvrteční růst a znovu prudce zpevnily. Trh tak reaguje na slova šéfa tamní opozice Šinza Abeho, který má velkou šanci stát se příštím japonským premiérem. Abe ve čtvrtek řekl, že se bude snažit prosadit, aby centrální banka zavedla politiku nulových až záporných úrokových sazeb. Kvůli tomu se vydal dolů kurz jenu, dnes už se ale stabilizoval.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal dalších 194,44 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 2,20 procenta na hodnotě 9024,16 bodu. To je nejvýraznější denní nárůst za poslední dva měsíce, díky čemuž se indikátor ocitl nejvýše za dva týdny. Podobně širší index Topix vzrostl o 1,88 procenta a uzavřel na 751,34 bodu.

Hlavní index jen za tento týden zpevnil asi o tři procenta. Pokud by Abe prosadil svůj plán a centrální banka svou měnovou politiku ještě víc uvolnila, mohl by v poklesu pokračovat japonský jen. Pomohl by tak zlepšit vyhlídky japonských exportérů, kteří se kvůli vysokému kurzu jenu těžko prosazují na zahraničních trzích.

Japonská měna už ve čtvrtek výrazně klesla, dnes už se ale stabilizovala a k dolaru se prodávala kolem 81,05 JPY. Proti předchozímu dni si tak připsala zhruba 0,1 procenta. Během čtvrtka dolar vystoupil až na 81,46 JPY, což byl nejvyšší kurz od letošního dubna. Část analytiků ale očekává, že dolar se ve střednědobém výhledu vrátí pod 80 jenů.

Vůči jenu mírně oslabilo také euro, jehož kurz klesl o 0,2 procenta na 103,49 JPY. K dolaru pak jednotná evropská měna odepsala asi 0,1 procenta a dostala se na 1,2770 USD. Australský dolar vůči americkému také nepatrně oslabil a pohyboval se kolem 1,0323 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK