Latinská Amerika prý letos po deseti letech zpomalí růst

16.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hospodářský růst zemí Latinské Ameriky v letošním roce zpomalí a dosáhne asi 3,2 procenta. Tvrdí to zpráva Evropské komise (EK) a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Bude to přitom první zpomalení tempa růstu za posledních téměř deset let. Loni růst hrubého domácího produktu v této části světa dosáhl 4,4 procenta.

 

Zpráva nicméně dodává, že situace by se měla zlepšit už během příštího roku. Tempo růstu se má v roce 2013 opět zrychlit a pohybovat se kolem čtyř procent. Odhad se vztahuje na celou Latinskou Ameriku, tedy i na země v karibské oblasti.

Výhled ekonomiky latinskoamerických zemí je podle zprávy vcelku příznivý. Zhoršit by jej mohla nejistota, které čelí globální ekonomika. Vlády by proto měly přijmout taková opatření, která podpoří hospodářský růst a sníží rizika.

Zpráva byla zveřejněna dnes ráno ve španělském Cádizu. Tam začal iberoamerický summit, jehož se účastní představitelé zemí Latinské Ameriky spolu se zástupci Portugalska a Španělska. Tedy dvou evropských zemí, které tvrdě zasáhla dluhová krize v eurozóně.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK