Ceny ropy se kvůli napětí na Blízkém východě mírně zvyšují

16.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. listopadu (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích pokračují v mírném růstu, k němuž jim pomáhá přetrvávající napětí na Blízkém východě. Kvůli tomu se zvyšuje hlavně cena severomořské ropy Brent, zatímco americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) má tendenci zlevňovat. V její ceně se odráží hlavně předpoklad slabší poptávky.

Krátce před 11:00 se barel Brentu s dodáním v lednu prodával za zhruba 108,20 USD, což byl nárůst asi o 0,2 procenta. Lednový kontrakt ode dneška nahradil kontrakt prosincový, jehož platnost skončila ve čtvrtek. Ropa WTI nepatrně zlevnila na 85,40 USD.

Investory znervózňuje vývoj konfliktu mezi Izraelem a Palestinou. Dnes ráno zasáhlo několik raket palestinské město Gaza, z pásma Gazy zase bylo ostřelováno izraelské území. Z hlediska trhu tkví riziko v tom, že arabští producenti ropy budou nějakým způsobem do konfliktu zataženi.

Brent se téměř celý letošní rok drží nad hranicí 100 dolarů za barel, a to právě kvůli napětí na Blízkém východě. Ve výraznějším růstu mu ale brání nejistý výhled globální ekonomiky.

"Globální ekonomika se potýká s několika problémy a na vzestupu je geopolitické napětí, hlavně na Blízkém východě," sdělil ředitel organizace Barratt's Bulletin Jonathan Barratt. "Pro trh s ropou to na nějaký čas znamená status quo," dodal.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 108,19 108,01 New York - Nymex WTI prosinec 85,37 85,45

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK