Zamrazilová: Data z ekonomiky inflační cíl ČNB neohrožují

16.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. listopadu (ČTK) - Poslední data z ekonomiky neohrožují snahu centrální banky udržet inflaci kolem dvouprocentního inflačního cíle ČNB. Vyplývá to z vyjádření členky bankovní rady Evy Zamrazilové na dotaz ČTK. Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu ze čtvrtka tuzemská ekonomika ve třetím čtvrtletí ve mezičtvrtletně klesla o 0,3 procenta, více než ČNB očekává v prognóze.

"Ta data, která z ekonomiky přicházejí, neohrožují náš inflační cíl zespoda," uvedla Zamrazilová. Zároveň upozornila, že čtvrteční data ČSÚ neinformovala o struktuře vývoje ekonomiky ani o možných revizích údajů z předchozích čtvrtletí.

"Domnívám se, že ČNB udělala pro zlepšení ekonomické situace již opravdu hodně," uvedla dnes rovněž Zamrazilová. Centrální banka snížila na počátku listopadu úrokové sazby na rekordní minima. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, klesla na 0,05 procenta.

Pro snížení sazeb přitom hlasoval hlasoval guvernér ČNB Miroslav Singer, viceguvernéři Mojmír Hampl a Vladimír Tomšík a členové bankovní rady Kamil Janáček a Lubomír Lízal. Naopak pro sazby beze změny hlasovali členové bankovní rady Zamrazilová a Pavel Řežábek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK