Skupině Vítkovice Machinery Group loni klesl zisk o 585 milionů

16.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 16. listopadu (ČTK) - Strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group byla v minulém roce zisková, její konsolidovaný zisk však klesl o 585 milionů na 278,6 milionu korun. Pokles způsobily nízké odbytové ceny v některých oborech a také růst cen energií kvůli poplatkům na obnovitelné zdroje energie. ČTK o tom dnes informovala mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Skupině meziročně vzrostly konsolidované obchodní tržby o 134 milionů na zhruba 14,03 miliardy korun a výkony o přibližně 930 milionů na bezmála 15,3 miliardy korun. Prognóza na rok 2012 počítá podle mluvčí s dalším dvouciferným meziročním růstem. "Skupina Vítkovice Machinery Group dosáhla v roce 2011 pozitivního konsolidovaného hospodářského výsledku navzdory tomu, že se v důsledku ekonomické recese tržby v části strojírenství propadly," uvedla Kijonková.

Skupina podle ní loni dokončila desetimiliardový investiční program, modernizovala svou výrobní základnu a vybudovala špičková technologická zařízení včetně unikátní rychlokovárny. "Skupina nadále předpokládá zejména investice pro zvýšení produktivity práce a snížení energetické náročnosti výroby, čímž se snaží eliminovat vliv cen energií," uvedla mluvčí. Vítkovickou skupinu podle ní významně zatěžují poplatky za obnovitelné zdroje energie, protože ostatní exportéři, se kterými Vítkovičtí na globálních trzích soutěží, takové náklady nemají.

V roce 2011 skupina 55 procent své produkce exportovala. V posledních letech se významně prosadila na trzích Indie, Turecka, zemích Blízkého východu, bývalého Sovětského svazu a Latinské Ameriky.

Společnosti Vítkovice Holding, která celou strojírenskou skupinu vystupující pod značkou Vítkovice Machinery Group zastřešuje, v roce 2011 stoupl čistý zisk o 73,1 milionu na 119,4 milionu korun. Obchodní tržby přitom společnosti stouply jen mírně, o 160.000 na 68,72 milionu korun. Skupinu tvoří firmy s ročním obratem kolem 20 miliard korun. Holding zaměstnává 8500 lidí.

Růst domácí ekonomiky podle předsedy představenstva Jana Světlíka zajistil v roce 2011 výhradně zahraniční obchod, zatímco domácí poptávka měla brzdící vliv. Na to byly společnosti orientované na export připravené, uvedl Světlík ve výroční zprávě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK