Jen kvůli očekávání dalšího uvolnění měnové politiky klesá

16.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. listopadu (ČTK) - Japonský jen dnes přerušil prudký pokles z předchozích dvou dní a k euru roste. I tak je na nejlepší cestě vykázat nejhorší týdenní ztráty od poloviny února. Za ztráty jenu může očekávání, že japonská centrální banka Bank of Japan přistoupí k agresivnímu uvolnění měnové politiky. Na euro má dopad slabá statistika a nejistota kolem Řecka.

V 17:00 SEČ dolar vůči jenu stoupl o 0,2 procenta na 81,26 JPY, když ve čtvrtek posílil až na 81,45 JPY, nejvýše za šest a půl měsíce. K euru jen zpevnil o 0,4 procenta na 103,25 JPY. Euro vůči dolaru oslabilo o 0,6 procenta na 1,2705 USD.

Dolar v předchozích dvou seancích vzrostl vůči jenu o více než dvě procenta, což byl nejvyšší dvoudenní růst od října 2011. Pokles jenu byl reakcí na předčasné volby v Japonsku, které se budou konat 16. prosince. Vůdce opoziční strany Šinzó Abe, který má největší šanci stát se novým premiérem, pak vyzval centrální banku k zavedení záporných úrokových sazeb.

Analytici upozorňují, že jen je považován za bezpečnou investici v době nejistot. Mohl by tak zmírnit své ztráty, pokud dále porostou obavy z fiskální krize v USA a dluhové krize v eurozóně. Jestliže se americký Kongres a Bílý dům nedohodnou do konce roku na snížení dluhu a deficitu, hrozí USA od nového roku masivní daňové škrty a růst daní, které by mohly stáhnout americkou ekonomiku do recese.

Na euro má také dopad slabá statistika a nejistota kolem pomoci pro Řecko. Čtvrteční údaje ukázaly, že ekonomika eurozóny se ve třetím čtvrtletí propadla do recese. Trhy také nyní spekulují o dalším odpisu řeckého dluhu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK