Americké akcie po čtyřdenním poklesu mírně oživily

16.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. listopadu (ČTK) - Americké akcie dnes smazaly počáteční pokles a mírným růstem přerušily čtyřdenní sérii ztrát. Wall Street povzbudila vyjádření představitelů Kongresu, kteří slíbili, že v jednáních o zažehnání hrozící fiskální krize se budou snažit nalézt společné body. Celkově však investoři na brzkou dohodu nevěří, protože rozdíly v postojích obou stran jsou příliš velké.

Dow Jonesův index v newyorském závěru získal 0,37 procenta na 12.588,31 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,48 procenta na 1359,88 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 0,57 procenta na 2853,13 bodu.

Za celý týden Dow Jones klesl o 1,8 procenta, S&P ztratil 1,5 procenta a Nasdaq oslabil o 1,8 procenta. Dow Jones přitom zaznamenal čtvrtý týden ztrát po sobě.

Obama a nejvyšší představitelé obou komor Kongresu dnes poprvé jednali o tom, jak odvrátit pád přes "fiskální útes", který hrozí na počátku příštího roku v podobě automatického snížení výdajů a prudkého zvýšení daní. Akcie oživily ze ztrát poté, co předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner označil jednání za "konstruktivní" a řekl, že republikáni "položí na stůl daňové příjmy, pokud budou doprovázeny výrazným snížením výdajů".

Investoři však zůstávají skeptičtí. "Trh si zachovává vyčkávací postoj a doufá v řešení, není si tím ale v této chvíli nijak jistý," řekla agentuře Reuters Kate Warneová z firmy Edward Jones.

Akcie dnešním oživením přerušily pokles, který zaznamenávaly od počátku týdne. Trh kvůli obavám z fiskální krize začal padat hned od Obamova znovuzvolení uprostřed minulého týdne a od té doby ztratil Dow Jonesův index téměř pět procent.

Na devizovém trhu se pozornost zaměřovala na japonský jen, který dnes přerušil prudký pokles z předchozích dvou dní, i tak ale vykázal nejhorší týdenní ztráty od poloviny února. Za jeho poklesl může očekávání, že japonská centrální banka přistoupí k agresivnímu uvolnění měnové politiky. Kurz eura oslabovaly nepříznivé ekonomické zprávy a nejistota kolem Řecka.

Ke konci newyorského obchodování dolar vůči jenu stoupl o 0,1 procenta na 81,20 JPY, když ve čtvrtek posílil až na 81,45 JPY, nejvýše za šest a půl měsíce. Za týden japonská měna ztratila 2,2 procenta. Euro vůči dolaru kleslo poprvé za tři dny a jeho kurz nakonec oslabil o 0,4 procenta na 1,2726 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK