Obyvatelé Karviné si od ledna připlatí za jízdné v MHD

19.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karviná 19. listopadu (ČTK) - Obyvatelům Karviné vzrostou od příštího roku ceny jízdenek městské hromadné dopravy. Nově bude jednotlivá jízdenka v MHD stát z čipové karty deset korun, tedy o korunu více než doposud. O stejnou sumu vzroste i cena jízdenek u řidiče, které zdraží ze 14 na 15 korun. Jízdné město naposledy zdražovalo před čtyřmi lety. ČTK to dnes řekla mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová.

Vzrostou i ceny jízdného pro děti do 15 let, které z čipové karty zaplatí nově pět korun, místo nynějších 4,50 koruny. "Stejnou cenu dají cestující za psa nebo zavazadlo, sedm korun pak za takovou jízdenku koupenou u řidiče," vysvětlila Swiderová.

Měsíční jízdenka bude stát o 20 korun více než doposud, a její cena tak vzroste na 250 korun. Žákovská a studentská měsíční jízdenka přijde na 135 korun, nyní ji bylo možné pořídit o deset korun levněji. Za devadesátidenní jízdenku zaplatí cestující o 50 korun více, nově ji koupí za 700 korun. Senioři do 70 let pak za měsíční jízdné dají 195 korun, nyní platili 180. Bezplatně mohou MHD jezdit děti do šesti let a handicapovaní nebo městští strážníci.

"Senioři nad 70 let budou moci jezdit i nadále zadarmo, budou si ale muset každoročně aktivovat čipové karty, ČSAD nabízí aktivaci stávajících karet od ledna a je nutné to stihnout do června 2013," podotkla Swiderová.

Připomněla, že Karviná si službu veřejné dopravy kupuje od ČSAD Karviná. Ročně platí přes 25 milionů za zajištění MHD i příměstské dopravy pro své občany. ČSAD přispívá také na nákup nových autobusů.

Městská hromadná doprava je jednou z položek, která ve městě od nového roku vzroste. Karviná naopak nezvyšuje poplatek za odpad, ani daně z nemovitostí, stejné zůstanou také ceny nájmů v obecních bytech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK