Objem špatných úvěrů u španělských bank v září stoupl na rekord

19.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 19. listopadu (ČTK) - Podíl nesplácených úvěrů na celkovém objemu úvěrů u španělských bank se v září zvýšil na rekordních 10,7 procenta z 10,5 procenta v srpnu. Celková výše nesplácených úvěrů činila 182,2 miliardy eur (4,65 bilionu Kč), což je o 3,5 miliardy eur více než v srpnu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila španělská centrální banka.

Nesplácené úvěry španělským bankám rostou od té doby, co v roce 2008 praskla realitní bublina, nafukovaná silným přílivem levných úvěrů do čím dál nadhodnocenějších nemovitostí. K tomu se přidala ekonomická recese a vysoká nezaměstnanost. Země je nyní již v druhé recesi od roku 2009 a jeden ze čtyř Španělů je bez práce, napsala agentura Reuters.

Špatná situace španělských bank přiměla vládu v červnu požádat země eurozóny o finanční pomoc pro svůj bankovní sektor až 100 miliard eur. O Španělsku se také již delší dobu spekuluje jako o horkém kandidátovi na celkovou finanční pomoc z nového programu nákupu dluhopisů Evropské centrální banky. Země ale zatím s žádostí o širší státní pomoc stále váhá. Podle analytiků se Španělsko zřejmě obává přísných podmínek, které mají být s pomocí spojené.

Špatné úvěry u bank rostou nejen ve Španělsku. Po celé Evropě se podle dřívější studie společnosti PricewaterhouseCoopers špatné úvěry od začátku finanční krize v roce 2008 zdvojnásobily. Nejvíce rostl podíl špatných úvěrů v Řecku, Itálii a Španělsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK